Традиционен народен календар

A A A

 

Традиционно в Добрич се отбелязват:

ТРИФОН ЗАРЕЗАН - ДЕН НА ЛОЗАРЯ

Всяка година на 14 февруари се извършва възстановка на ритуала "Зарязване на лозата". Ритуалът се осъществява от Кмета на Община град Добрич. По традиция това става в Етнографски комплекс "Старият Добрич" или в Етнографска къща гр. Добрич. В програмата участва Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа", любителски фолклорни състави.

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

Според християнския календар това е последният ден преди Великденските пости. В народния календар на този ден се палят огньове и се хвърлят стрели от младите мъже в дворовете на момите.
В програмата, организирана от Община град Добрич и Регионален исторически музей, участват ПФА "Добруджа" и любителски фолклорни състави. Осъществява се в Етнографски комплекс "Старият Добрич".

ЦВЕТНИЦА И ВЕЛИКДЕН

В периода преди Лазаровден, Цветница и Веикден се реализира Програма от културни прояви "Цветница и Великден в Добрич". Тя включва Великденски концерти, спектакли, литературни премиери, четения, изложби.

ГЕРГЬОВДЕН

Това е един от най-хубавите пролетни празници, по време на който Община град Добрич и Регионален исторически музей организират празненство за гражданите на Добрич - гергьовденска люлка и теглене за здраве в двора на Етнографска къща, както и изложба на обредни хлябове.
В художествената програма участват състави за автентичен фолклор.

ЕНЬОВДЕН

По традиция всяка година аптеката в Етнографски комплекс "Старият Добрич" и Регионален исторически музей правят възстановка на обреди и ритуали, свързани с празника Еньовден - вият венци от лечебни растения и билки, разават китки от еньовче и здравец.

В програмата се ангажират професионални и любителски състави и индивидуални изпълнители.

АРХАНГЕЛОВСКА ЗАДУШНИЦА /МЪЖКА ЗАДУШНИЦА/

Отбелязва се в събота преди Архангелов ден - 8 ноември. Тя е една от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската Армия.
По традиция в Добрич на Военно гробище - най-голямото на територията на страната запазено гробище от времето на Първата световна война, в което са погребани над 3000 воини от седем националности, уникален исторически паметник, - ежегодно се отслужва панихида в Деня на Архангеловата задушница. В ритуала участвува и Военен гарнизон - Варна.

ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО - 21 НОЕМВРИ

Въведение Богородично се отбелязва в християнския календар и като Ден на християнското семейство. Един от големите вселенски празници. На този ден неправителствени организации като Дамски клуб "Майчина грижа" и други в Добрич по традиция реализират много благотворителни инициативи с цел подпомагане на талантливи деца в неравностойно положение, осъществяват се разнообразни инициативи - беседи, изложби, празнични литургии.

ОТ ИГНАЖДЕН ДО КОЛЕДА

Цикъл първи - възстановка на ритуали, коледни концерти, изложби, литературни четения, организирани от Община град Добрич, културни институти, учебни заведения и НПО.