Премиерата на поетичната книга „Сега ми трябва глътка светлина“ от Петранка Божкова ще бъде на 28 март

A A A
Изображение 14300
Понеделник, 18 Март 2024

Литературната премиера, отложена заради националния траур в памет на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски, ще се състои от 17.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич.

Стихосбирката е издадена от издателство „Български писател“. Организатори на творческата среща са Община  град Добрич и Сдружението на писателите в града. Книгата включва 59 стихотворения, разпределени в пет тематични цикъла. Поетичните изповеди разкриват пъстра колекция от чувства, тревожни въпроси, съмнения, радости и надежди. Книгата ще бъде представена от литературния критик Драгомил Георгиев. В залата ще звучи и музика в изпълнение на д-р Росица Бояджиева – флейта  и Диян Димитров – китара .

Петранка Божкова е родена в село Лясково, Добричка област. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", специалност българска филология. Професионалният ѝ път е свързан с журналистиката – работила е във в. „Добруджанска трибуна“ и Радио Варна. „Сега ми трябва глътка светлина“ е шестата ѝ поетична книга след стихосбирките „Но чудо няма“,  „Пепел от илюзии“,  „Брод към небето“, „Думи по пътя“  и „Време за песен”. Автор е на сценариите на два документални филма, продукция на БНТ: „Почакай, слънце!“ /2003 г./, посветен на голямата българска поетеса Дора Габе, и „Чешма да съградиш!“ /2009 г./ – за белокаменните чешми в Добруджа. Носител е на първа награда в първия Национален поетичен конкурс „Христо Фотев“ – Бургас, 2006 г., първа награда в Националния конкурс за поезия „Стефан Калев“ – Дулово, 2008 г.,  на наградата за литература на Община град Добрич за 1998 г. и 2006 г. и на други отличия от национални конкурси. Удостоена е с Паметен медал „Градина на поезията“, учреден от полскоезични творци от Славянска литературна и артистична академия. Нейни стихове са публикувани в национални и регионални литературни и периодични издания – в. „Словото днес“, сп. „Антимовски хан“, сп. „Пламък“, сп. „Везни“, сп. „Знаци“, в поетични антологии и сборници. Член е  на СБП, на СБЖ, на Сдружението на писателите в Добрич и на Славянска литературна и артистична академия.

Последна промяна: 15:38:25, 18 Март 2024
Свали в pdf