Европейска инициатива „Нощ на литературата“ – четене на съвременна европейска литература, този път и музика на живо

Европейска инициатива „Нощ на литературата“ – четене на съвременна европейска литература, този път и музика на живо, снимка 1

12 май 2021 г.

17.00 ч. – 20.30 ч.

 

            Скъпи приятели, предстои превръщането на 12 май в словесна и музикална магия. В нощта на литературата, в едно от гнездата, успоредно с четенето на текстове, ще имаме възможността да чуем и съпровождащи музикални теми. Те ще бъдат изпълнени от Георги Илиев - китара и Николай Петров - контрабас.

            Двамата музиканти са дългогодишни партньори в различни начинания и групи. Те ще опитат да направят своеобразен музикален „обков“ и да подплатят  текста с теми от европейски жанрове, класически образци за китара и контрабас.

 

 • Място (Първо читателско гнездо): Регионална библиотека „Дора Габе“

             Заглавие: Нарисува за децата Вадим Лазаркевич

             Автор: Зорница Христова, България 

  Поколения деца са отраснали с книгите, илюстрирани от Вадим Лазаркевич – художника вълшебник. „Работна Мецана“, „Гъбарко“, „Веселите футболисти“ – това са част от емблематичните заглавия, изрисувани с обич и внимание от Лазаркевич.

              Когато стане дума за писателите, техните биографии са добре известни, защото помагат на читателя да осмисли по-добре произведенията им. При художниците е друга работата, нали?

              По случай 125-годишнината от рождението на Вадим Лазаркевич издателство „Точица“ се заема с нелеката задача да издири информация от архивите и да разкаже на малки и големи за живота му. Резултатът е налице. Зорница Христова повежда читателите на любопитно и неочаквано пътешествие из живота и картините, които „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.

             Четец:  Мирослава Демирева – актьор в Държавен куклен театър „Дора Габе“, една от любимките на добричките деца.

             

 • Място (Второ читателско гнездо): Дом-паметник „Йордан Йовков“

             Заглавие:      Преображения

             Автор:  Владимир Мартиновски, Република Северна Македония

  В поредицата „Модерна европейска лира“ на издателство „Ерго“ вече излезе от печат книгата с избрано на македонския поет Владимир Мартиновски „Преображения“. Думата „преображение“ (от гръцкото μεταμόρφωση) означава съществено изменение, метаморфоза. Преображенията в човешкия свят могат да имат както физически, така и духовни измерения – Христовото преобразяване.

              Владимир Мартиновски е модерен, концептуален автор – всяка негова книга е подчинена на определена концепция и е дълбоко премислена. Поезията му е ерудитска, естетска и същевременно леснодостъпна. Тя е богата на теми и идеи, в нея съжителстват парадоксалното, необичайното и обикновеното, екзистенциалното и интимното, необхватното и дребното, метафизичното и предметното... Освен това тя е богата и на експерименти в областта на езика и на графиката и структурата на стиха.

             Четец: Петранка Божкова – журналистка, поетеса. Автор на пет поетични книги и на два документални филма, продукция на БНТ: „Почакай, слънце” /2003 г./ и „Да съградиш чешма”. Има публикации в множество специализирани литературни издания – вестници, списания, сайтове. В работата си като журналист приема, че думите са носител на информация за събития, случки  и истории за живота на хората. В света на поезията според нея   думите разкриват пейзажите на душата и също разказват истории, но вече с превес на емоцията, поетичната образност и асоциативното мислене.

   

 • Място (Трето читателско гнездо): Музей в Градски парк „Свети Георги“

             Заглавие:      Кварталът

             Автор: Гонсамо М. Тавареш, Португалия

  В „Кварталът“ са представени десет обитатели. Всички носят имената на известни творци – Пол Валери, Анри Мишо, Бертолт Брехт, Роберто Хуарос, Карл Краус, Итало Калвино, Роберт Валзер, Анри Бретон, Емануел Сведенборг и Томас Елиът. С препратки към стила, умонастроенията и поведението на реалните съименници Гонсало М. Тавареш изразява с хумор и ирония, понякога горчива, своето виждане за парадоксите и абсурда в съвременния свят. Множеството интертекстуални връзки и алюзии доставят допълнително удоволствие при внимателно четене на привидно леките и забавни повествования. „Също като селото на Астерикс кварталът е място, където се прави опит за отпор срещу навлизането на

  варварството“, казва авторът.

             Четец: Кристина Димитрова  – социолог по образование, работи като социален педагог вече повече от 20 години в първата социална услуга в Добрич – Център за социална рехабилитация и интеграция. Преподава брайл  /релефно – точковата система/ и компютърна грамотност на слепи и слабо виждащи хора. Целта е да предаде уменията, които е усвоила и утвърдила в течение на времето, и на други деца и възрастни със зрителен дефицит, които желаят да се адаптират към новите за тях условия на живот.

   

              Четенето ще открият г-н Йордан Йорданов – кмет на Община град Добрич, и членове на кметския екип.

   

              Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. В Добрич организатор и координатор на Нощта на литературата е Община град Добрич в партньорство с Регионален исторически музей – Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“.

   

Нагоре