Камерно дуо Братоев - Гюлева с обич към публиката в Добрич

Камерно дуо Братоев - Гюлева с обич към публиката в Добрич, снимка 1

Божидар Братоев - цигулка и Валентина Гюлева - пиано ще поднесат на публиката в нашия град  концерт на 27 май, четвъртък от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ и по този начин ще засвидетелстват уважението си към всички ценители на класическата музика. В Добрич те ще представят „МУЗИКАЛНО - ПОЕТИЧНИ ПАРАЛЕЛИ БЪЛГАРИЯ -  ФРАНЦИЯ“ с образци от световната музикална и поетична класика.  Още като участници в Седмица на камерната музика през 2015 година те изказват възхищението си от ерудираността на нашата публика и от топлия прием на стойностните програми, които предлагат. В знак на подкрепа на младите таланти, проф. Братоев като педагог и член на журито на международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“, Добрич 2016 г. връчи лични парични награди на деца извън класирането. Тази година след блестящото им турне в страната, няма да пропуснат и Добрич. Дуото е добре познато на музикалната общественост като виртуозни изпълнители с активна концертна дейност не само в България, но и в цяла Европа.

Божидар Братоев - цигулка, Монако

Божидар Братоев, цигулар и диригент е роден в София. Завършва с отличен успех Музикалната гимназия и НМА София  в класа на проф. Е. Камиларов и Д. Шнайдерман. През 1968 г. участва в майсторски клас на Леонид Коган в Охрид, а през 1975 г. специализира в Петербургската  Kонсерватория при известния цигулар и педагог Михаил Вайман. Като член, а по-късно и един от солистите на Българския камерен оркестър (1967–1970 г.) гастролира с Камиларов и Шнайдерман в многобройни европейски страни. От 1970 до 1983 година е концертмайстор на Оркестъра на РТВ Скопие, с който като солист интерпретира и записва многобройни произведения. Паралелно концертира като солист и със симфоничните оркестри на Белград, Любляна, Загреб, Нови Сад,  Скопие. От 1983 г.  живее във Франция. Концертмайстор на Камерния оркестър в Клермон-Феран, през 1986 година става директор на Националния камерен оркестър  Тулуза, с който постига големи успехи, между които "Grand Prix" на Френската Академия. От 1989 г. работи в Монако, където води престижния клавирен квинтет "ПРО АРТЕ" от Монте-Карло. Същевременно ръководи и “Ансамбъл АРТИС”, съставен от млади солисти и талантливи музиканти от Монако. Професор в Музикалната академия “Принц Рение III” – Монако.

Валентина Гюлева завършва с отличие Музикалното училище в Пловдив и продължава своето обучение в Националната музикална академия в София в класа по пиано на доц. Г. Белчева. Специализира в Руската Музикална Академия (Москва) при проф. Л. Булатова (пиано) и при проф. Ал. Алексеев (история на клавирното изкуство). Като солов и камерен изпълнител участвува в международни майсторски курсове (Ваймар, Прага). Изучава интерпретация на съвременна чешка музика при проф. Карел Яндера (Бърно). Професионалната активност на Валентина Гюлева се осъществява в областта на концертната, педагогическата и научно-изследователската дейност. Концертира като солов и камерен изпълнител, чийто репертоар включва произведения от всички епохи и стилове, и в който се акцентира върху творби на класическата музика, които рядко звучат на българска сцена. В него тя посвещава специално място на музиката на ХХ век и особено на българското творчество за пиано, реализирайки първите за България изпълнения на редица произведения от европейски и български композитори. Публикува редица научни изследвания в областта на интерпретацията, клавирната педагогика и историята на пианото, сред които две монографии: „Листа от албума – изпълнителски ракурси към клавирното творчество на Николай Стойков” и „За явните и тайни послания на токатите за клавир от Й. С. Бах“.

В програмата

Андре ШЕНИЕ: Епиграма - Жан-Мари ЛЬОКЛЕР: Соната в ре мажор;

Шарл БОДЛЕР: Жената (в превод на Гео Милев) - Ернест ШОСОН: Поема оп.25;

Димчо ДЕБЕЛЯНОВ: Черна песен - Георги ЗЛАТЕВ-ЧЕРКИН: Севдана;

Пол ВЕРЛЕН: Лунна светлина - Клод ДЕБЮСИ: Лунна светлина;

Виктор ЮГО: Единство - Морис РАВЕЛ: Вокализа във форма на Хабанера;

Светлана Попова: Шевици - Петко СТАЙНОВ: „Ръченица“ от сюитата „Тракийски танци“;

Стефан МАЛАРМЕ: Морски бриз - Камий СЕН-САНС: Интродукция и Рондо капричиозо оп.28;

Иван ВАЗОВ: Де е България ? - Панчо ВЛАДИГЕРОВ: Българска рапсодия „Вардар“ оп.16

 

Заповядайте ! 27 май, четвъртък 2021 г. от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“

ВХОД СВОБОДЕН

Нагоре