Ново пролетно меню в детските заведения на Добрич

Ново пролетно меню в детските заведения на Добрич, снимка 1

Новото пролетно меню в детските заведения на територията на град Добрич е здравословно и съобразено с възрастовите особености на всяко дете. В него присъстват както традиционни ястия, така и нови и интересни рецепти.

Седмичните менюта в детските ясли, градините и в Детската млечна кухня се изготвят от специалист технолог по хранене. При изработването на тези менюта задължително се прилагат здравословни кулинарни технологии. Храната се приготвя само чрез печене, задушаване и варене.

Новото в менюто е, че е изработено по новия рецептурник, който ни връща към българския модел на хранене. В менюто присъстват традиционни ястия от България, например таратор, пилешка супа, яхния от зрял фасул, пуешко с ориз и булгур, спанак със сирене. Наред с традиционните ястия, ще се предлагат нови и интересни ястия с продукти, които са присъствали и до сега, но рецептите са по-различни - овесени ядки, елда със сирене, различни видове омлети, ориз със зеленчуци, плодова пита с овесени ядки и подобни рецепти. Предлагат се различни видове месо: пилешко, пуешко, заешко, агнешко и телешко, както и бели видове риба. Новост в менютата също е намаленият енергиен прием. Това е много важно с оглед на факта, че през последните години в България, както и в цяла Европа на преден план излиза проблемът със затлъстяването в детска възраст и в много по-малка степен недохранването. Затова е намален калорийният внос за сметка на намаляване на въглехидратите.

Нагоре