Български камерен оркестър – Добрич открива новия си творчески сезон 2020/2021

Български камерен оркестър – Добрич открива новия си творчески сезон 2020/2021, снимка 1

На 16 септември т.г. от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ почитателите на класическата музика ще имат възможността да преживеят една вечер, с която Български камерен оркестър – Добрич ще открие  по вълнуващ начин новия си творчески сезон. Оркестърът е с попълнен състав, а на диригентския пулт за първи път застава Иван Янакиев, един от най-перспективните и талантливи млади диригенти у нас.

Гост солист на вечерта е Атанас Кръстев – виолончело. Покана е отправена и към проф. Георги Арнаудов – композитор, да присъства на премиерното за град Добрич изпълнение на неговото произведение „Вратите на съня„ II.

            Програма на концерта:

  • Георги Арнаудов – „Вратите на съня„ II (Премиерно изпълнение за град Добрич)
  • Йозеф Хайдн – Концерт за виолончело и оркестър No. 1, До мажор
    Солист: Атанас Кръстев
  • Едвард Григ – Сюита „От времето на Холберг“

            Билетите за концерта вече са в продажба. Можете да закупите на касата на Концертна зала „Добрич“.

            Концертът ще премине при строго спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени от Министъра на здравеопазването.

           

Половинвековната история на Български камерен оркестър - Добрич има своето голямо значение за културния живот на Добрич. Създаден е през 1968 г. За кратко време съставът се доказва като блестящ пример за съвременно изпълнителско изкуство. Всяка негова поява на концертната сцена е демонстрация на висок професионализъм и вдъхновено изпълнение. Големият потенциал от творческа енергия и благородна амбиция, стремежът към непрекъснато усъвършенстване и разширяване на репертоара с нови стилови и жанрови акценти разкриват пред този прекрасен ансамбъл безкрайни възможности. В началото оркестърът работи с диригентите проф. Васил Стефанов, проф. Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Каезанджиев и др.

Постижения на световно ниво камерният ансамбъл реализира под ръководството на Йордан Дафов – главен диригент и художествен ръководител на оркестъра (1972-1996). Под негово ръководство престижът на оркестъра се издига непрекъснато.

През 1990 година под името Български камерен оркестър – Добрич  продължава активната концертна дейност. Съставът гостува с неизменен успех на почти всички музикални сцени в както в Европа, така и в Азия. Паралелно с това оркестърът реализира активна звукозаписна дейност в БНР, Радио Франс, Шведското национално радио, звукозаписно студио „Балкантон“ и др. Най-често съставът гостува в Испания, Япония и Южна Корея.

От 1997 до 2001 г. диригент на оркестъра е Алексей Измирлиев, а след това начело на ансамбъла застават диригентите Евгени Димитров, Виктор Майер, Димитър Караминков, след което отново до лятото на 2020 г. диригент на оркестъра е Алексей Измирлиев.

Успехите си Български камерен оркестър – Добрич дължи и на прекрасните музиканти, които години наред получават навсякъде високата оценка на публиката.

Днес съставът на оркестъра е попълнен с нови оркестранти. На всички пожелаваме много успехи не само на добричка сцена.

 

ИВАН ЯНАКИЕВ е един от най-перспективните и талантливи млади диригенти у нас. Работил е на свободна практика, като успоредно с това е бил докторант към Института за изследване на изкуствата на БАН, сътрудник в музикалния отдел на Тиролския фестивал в Ерл, Австрия, управител на Фондация „432 херца“ и диригент на едноименния оркестър, който е негов личен проект.

Иван Янакиев е носител на наградата Музикант на годината 2015 в категория „Дебют“ заедно с Камерен оркестър „432“ за премиерния концерт на оркестъра в Студио 1 на БНР.

Участник е в майсторските класове на проф. Урош Лайовиц – 2018, 2019, 2020 г., както и в майсторския клас на проф. Фрийден Берниус.

Има множество научни публикации и студии.

От септември 2020 г. той е диригентът на Български камерен оркестър – Добрич.

 

            АТАНАС КРЪСТЕВ

 Завършва  НМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа   на проф. Анатоли Кръстев (2012).  От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”- Мадрид. Посещавал е майсторски класове по виолончело на Давид Герингас, Антонио Менезес, Франс Хелмерсон, Арто Норас, Наталия Гутман, Даниел Вайс, Ллюис Кларе, Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Томас Керъл, Роберт Коен,  Мария Клигел, Рейнхард Лазко,  Томас Деменга и др.

Защитава докторат през 2016.  Преподава виолончело в  НМА „Панчо Владигеров”  –  асистент от 2016, главен асистент от 2017 г. Води майсторски класове в Лятната академия за изкуствата в Созопол, в Украйна  - Националните музикални академии на Лвов и Днепропетровск и Националния университет за изкуства в Харков, в Националния музикален университет в Букурещ (Румъния), в Лятната музикална академия „Икон артс” в Трансилвания (Румъния),  и др. Бил е член на жури в Международния конкурс за виолончелисти в Сплит (Хърватия).

 Има 16 първи и извънредни награди  от   международни конкурси в   Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „Liezen” (Австрия - 2014), Международния конкурс „Jeunesses musicale”, Белград (Сърбия - 2015). Удостоен е с: Грамота  и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” на РКИЦ и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012), Наградата „Златен век” на Министерството на културата (2018)

Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 г. участвува във виолончеловото трио „Cellissimo”.    Атанас Кръстев  е  солист на всички български и много чуждестранни оркестри.     Репертоарът му включва произведения от барока до съвременността. Има многобройни, заснети „на живо” концерти в БНТ, Нова TV,  Белградската национална телевизия, Бразилската TV ”Globo”, студийни и документални  записи в БНР и др.; DVD в Бразилия, CD със „Софийски солисти” и Пламен Джуров, CD с Трио „Oscar Esplá de Asisa” и др.

 Автор е на редакциите на виолончеловите партии в транскрипциите на творби от Менделсон, Григ и Рахманинов (изд. „Музика”).

      

            ГЕОРГИ АРНАУДОВ

Георги Арнаудов е български композитор, изследовател и музиколог. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и защитава докторската си дисертация в Нов български университет. От 1992 г. преподава в Нов български университет, където понастоящем е професор по композиция и хармония.

            Носител е на редица национални и международни премии и награди, като Международната премия „Карл-Мария фон Вебер“, Голямата награда на Организацията на европейските радиостанции, наградата „Златен век“ – Звезда и Грамота на Министерството на културата на Република България, наградата „Златно перо“ и др.

            Арнаудов е автор на симфонични, камерни, вокални и хорови творби, клавирна музика, музика към театрални и балетни постановки. Реализирал е записи на десетки свои творби и има издадени 10 авторски албума, а негова музика е включена в редица звукови антологии на музиката на XX и XXI век, както и в издания на световноизвестни изпълнители в Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records – Австрия, Гега Ню – България. През последните години негови творби имат своите световни премиери в престижни концертни зали във Ванкувър, Виена, Лондон, Москва, Мюнхен, Ню Йорк, Пекин.

 

 

 

Нагоре