Как Община Добрич посреща Първия учебен ден?

Как Община Добрич посреща Първия учебен ден?, снимка 1

С освежени и ремонтирани сгради учебните заведения в Добрич ще посрещнат своите ученици за Новата учебна година. Това заяви зам.- кметът „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева на брифинг пред медиите днес. По проект на Община Добрич, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ продължават ремонтните дейности в ОУ „Христо Ботев“, ЕГ „Гео Милев“, ПМГ „Иван Вазов“ и ДГ № 32 „Зорница“. В училищата е създадена временна организация на учебния процес. Освен европейско финансиране Община Добрич осигури и собствен ресурс за освежаване и ремонт на учебните заведения, които ще посрещнат своите възпитаници в по – добра учебна среда и ще предложат качествено обучение. В детските ясли със заделените средства в капиталовата програма на Община Добрич в размер на 180 000 лева са извършени основни ремонти дейности и е създадена привлекателна и уютна атмосфера за малките палавници. Подмяна на дограма, ремонт на фасадите, изграждане на нови огради са сред дейностите, които Община Добрич извърши в детските градини. За тази дейност са осигурени 580 000 лева от общинския бюджет.  Допълнително, от бюджетите на детските градини са осигурени материали за благоустрояване и боядисване на занимални, кухненски блокове и за подобряване на материалните условия и интериора на детските заведения.

Със средства от училищните бюджети са извършени ремонтни дейности за над 430 хил. лв. Пред всички учебни заведения са освежени и боядисани пешеходните пътеки.

Близо 650 първокласници (с 35 повече от миналата година), които за първи път ще прекрачат училищния праг ще бъдат посрещнати тържествено във всички училища от техните учители. Всеки първокласник ще получи от кмета Йордан Йорданов по две упражнителни тетрадки по писане и смятане със символи на града, комплект цветни моливчета, светлоотразителна лепенка за раница и лично поздравление. Началото на Новата учебна година ще започне на 16 септември в сутрешните часове с ритуал за издигане на националния трибагреник, под звуците на българския химн „Мила Родино!“. В общинските училища ще се обучават около 7 430 ученици в 335 паралелки. В детските градини се възпитават и обучават над 2 150 деца. За първи път 535  деца разпределени в 21 първи групи ще прекрачат прага на детските градини.

Навреме са доставени необходимите учебници и учебни помагала за всички деца от подготвителните групи и за учениците от I до VII клас, на обща стойност 253 хил. лв.

Нагоре