Култура

Култура
Владимир Трендафилов
Владимир Трендафилов
Зам. кмет "Хуманитарни дейности"
9300 гр. Добрич, ул. България 12
Приемни дни:
Сряда от 10.00 часа
тел: 058/601 206; факс: 058/602 855
e-mail: [email protected]

Добрич е в сърцето на Южна Добруджа - земя, символ на българското начало. Културологичните символи на Добруджа са стръковете пшеница, от които лъха на рохкава земя и топъл хляб, бялата лястовица, която и днес ни кара да мечтаем и вярваме, необятните простори, в които има само два тона "синята ведрина на небето и зеленината на нивите".

Личностите, свързани с Добрич и Добруджа - Йордан Йовков, Дора Габе, Анастас Петров, Адриана Будевска, Ивайло Петров - са значими творци, събрали впечатления, образи и идеи тук, на тази земя и извлекли от нея огромно богатство от естетически ценности. Носейки божествената искра на сътворението, те предадоха тежестта на една културна мисия на следовниците си от Добруджа.

На територията на Добрич днес има изградена стройна и гъвкава мрежа от културни институти, творчески съюзи и частни културни сдружения, ангажирани както с издирването и опазването на богатото културно-историческо наследство, така и с разпространението на художествените ценности, създавани и днес.

Днес Добрич е утвърден културен център и средище на богат духовен живот. Грижите, които се полагат за развитието на художествената култура в града, са предпоставка и задължително условие за утвърждаването му като устойчиво развиващ се град, като привлекателно и перспективно място за пълноценен живот и дейност.

Новини

Изображение 15383

Културен афиш за периода 20 – 26 май 2024 г.

Понеделник, 20 Май 2024

20 – 23 май Място: РБ „Дора Габе” Витрина, посветена на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност Организатор: РБ…

Изображение 12022

Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич осъществи редизайн на уеб сайта си

Вторник, 1 Август 2023

По проект „Библиотеката - нови платформи за достъп до книжовно наследство, пространство за интеркултурен диалог“ към Национален фонд „Култура”, „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни…

Виж всички