Снегонавявания и обледявания

 

ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ  НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ СНЕГОНАВЯВАНИЯ И ОБЛЕДЯВАНИЯ

 

Опасните явления свързани със зимния сезон са ниските температури, снежни виелици и бури, заледяванията и обледяванията. През зимният сезон се създават условия за формирането на обилен снеговалеж и образуването на трайна дебела снежна покривка. Създават се предпоставки за образуване на преспи, затрупване на превозни средства и пътища, затруднена доставка на стоки и извършване на услуги. Част от населените места остават изолирани и с нарушено електро и водоснабдяване, вследствие на скъсани електропроводи. Създава се бедствена ситуация. Възникват условия за загубване и измръзване  на хора поради намалената видимост.

Снежната буря е снеговалеж съчетан със силен вятър, при което се отнася и натрупва голямо количество  сух сняг в отделни зони. Явлението възниква при температура на въздуха под 0°С, при снеговалеж и скорост на вятъра над 5 м./сек. Най-често снежни бури се формират в Североизточна България и в планините през месеците декември, януари и февруари. Образуват се навети преспи по пътищата, което силно затруднява или прави невъзможни транспортните връзки между отделните селища.

Заледявания се получават, когато при понижаване на температурата под 0°С замръзват размекнат сняг или дъжд. В резултат на ледената обвивка се нарушава нормалното движение на транспортните средства и се създава реална опасност от създаване на пътно –транспортни произшествия. Възниква опасност от множество подхлъзвания и падания на хора (особено възрастни) съпроводени с чести счупвания на крайниците. При циклично топене и замръзване под стрехите  на сградите и съоръженията се образуват висулки, понякога с дължина над 2 метра, които при откъсване могат да предизвикат нещастни случаи.

             Снежните виелици и обледяванията могат да разрушат въздушно-кабелни комуникации, да блокират пътищата и да поставят в рискова ситуация живота на много хора.

            В Област Добрич непроходими вследствие обилни снеговалежи и навявания стават най-често пътищата: Добрич-Варна в участъка на Стожер – Дебрене- Любен Каравелово; Добрич - Генерал Тошево в участъка на Стефан Караджа - Равнец; Добрич –Преселенци - Дуранкулак; Добрич - Тервел; Добрич – Житница – Коларци, участъка Хаджи Димитър - Шабла и поради това наши съграждани не трябва да предприемат необмислени пътувания  по тези маршрути при обилни снеговалежи и навявания, защото това крие сериозни  опасности.

            Задължително е гражданите преди да предприемат такива действия да  следят често метеорологичната обстановката или да наберат необходимата  информация за състоянието на пътищата с телефонно обаждане до общината, пътните служби,  органите на  Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич – МВР или предавания на местните радиa и телевизионни оператори.

 

При усложнена зимна обстановка гражданите да спазват следните указания:

 

Да не се придвижват извън населени места пеша, с автомобили или животни, ако това не е крайно наложително;

Ако   необходимостта  все  пак  налага   движение   на   гражданите   на открито извън населено място, то те трябва да  облекат топли дрехи, обувки и ръкавици, да сложат 2 – 3 сандвича в чантата си. При умора да не спират за почивка, а да се придвижат до най-близкото населено място. Движението при виелици трябва да става далеч от сгради и далекопроводи, стълбове и дървета. Продължителните придвижвания  да се извършват с умерено темпо, по познати маршрути, при честа смяна на водачеството. Ако изгубите ориентация, потърсете запазено от вятъра и снеговалежа място и без да лягате изчакайте спирането на снеговалежа, като поставите обозначителен знак. Вземете мерки против измръзване на крайниците и затрупване със сняг;

Ако пътувате с автомобил, преди да тръгнете  проверете дали  той е изправен, дали имате в резервоара достатъчно гориво, ако не го допълнете, също така проверете за въже, лопата и брадвичка. Не тръгвайте на път сами. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, близо до електропроводи и дървета. Не спирайте да почивате на открито, освен в крайпътни кантони или в други постройки, които могат да ви предпазят от виелицата. Не забравяйте най-важното преди да тръгнете монтирайте зимните гуми и проверете  изправността на светлините на автомобила. За увеличаване на сцеплението, гумите на автомобила не трябва да са много напомпани, поставете вериги.

При  пътуване  с  автомобил  използвайте първокласни пътища. Дори и да пропътувате повече километри до най-близкото населено място, знайте че тези пътища се почистват с предимство.

Ако  обстановката  продължи да се усложнява,  спрете  в  най-близкото населено място.

Не  използвайте  двигателя  на  спряното моторно превозно средство за отопление, а при крайна необходимост това да става за кратко време, като в купето се осигури достъп на чист въздух.

На изпаднали в беда хора,  окажете  помощ. Трябва   да  знаете,  че измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг – това усилва охлаждането и може да нарани кожата.

При   измръзвания   от  втора, трета   и   четвърта   степен   се   налага транспортирането на пострадалите до болнично заведение, на същите се поднасят топли и силно подсладени течности.

В  населените  места   се   обръщайте за помощ към  административните   власти, структурите на Министерството на вътрешните работи – РД „Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич, сектор КАТ “Пътна полиция” и пътните служби.

 

 

ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ЗВЪНЕТЕ НА:

Община град  Добрич, Оперативен дежурен  по Общински съвет  за сигурност:

Тел. 058/602 724;  телефон/факс 058/605 624

Единен Европейски телефон за спешни повиквания:

Телефон 112

Областна администрация Добрич, Оперативен дежурен по Областен съвет за сигурност:

Телефон 058/601 517

Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич – МВР, Оперативен дежурен в Оперативен център

Телефон 058/ 622112

Телефон 058/ 658/100

Актуално

Добрич отново ще бъде домакин на IV кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца по правилата на ФИА

09.06.2023

Четвърти кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца по правилата на ФИА ще се проведе в Добрич на 23 и 24 юни 2023 г. Организатори на спортното събитие са отново Община град Добрич, СБА Добрич и Пътна полиция Добрич...

Добрич отново ще бъде домакин на IV кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца по правилата на ФИА
ВИЖ ДОБРИЧ
22.83° C предимно облачно
Нагоре