Литературни празници


ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ "ДОРА ГАБЕ"
ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ДОРА ГАБЕ"

 

В знак на признателност към живота и литературното творчество на  Дора Габе през 2003 година Общински съвет град Добрич учреди Национална литературна награда „Дора Габе“. Наградата няма конкурсен характер и се връчва на пет години на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Наградата може да бъде съпътствана от отличия за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения.

Носители на НЛН „Дора Габе“ са: Елка Няголова (2003), Лиляна Стефанова (2008), Рада Москова (2013) и Камелия Кондова (2018). Носители на Отличие са: Издателска къща „Пламък“ и Иван Атанасов (2003), Леда Милева (2008), Национална литературна и артистична академия  и Петър Крумов (2013) и Драгни Драгнев (2018).

Връчването на НЛН „Дора Габе“ е съпътствано от програма, в която са включени много културни проекти и събития - Националната научна конференция, посветена на Дора Габе, организирана от Регионален исторически музей – Добрич, представяне на книги, изложби, срещи с автори. Целта на Община град Добрич е популяризиране на културното наследство на града, региона и страната, както и поддържане жива паметта за великите личности на България – маркери на културна идентичност.

 

 

 

 


ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ "ЙОРДАН ЙОВКОВ"
ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ЙОРДАН ЙОВКОВ"

Литературните празници „Йордан Йовков“, организирани от Община град Добрич, се провеждат на пет години чрез поредица от културни събития, посветени на певеца на Добруджа - Йордан Йовков. През годините програмата обединява усилията на Министерство на културата, Съюза на българските писатели, професионални културни институти и непрофесионалния културен сектор в Добрич и страната.

Акцент в културната програма е Националната научна конференция с международно участие, организирана от Регионален исторически музей – Добрич.  Разнообразните културни проекти – изложби, аудиториуми, четения, литературни премиери, мобилни образователни игри и др., са предназначени за различни целеви аудитории. 

По традиция кулминация в Литературните празници е общоградското честване, на което става връчването на Националната литературна награда „Йордан Йовков". Наградата е учредена през 1970 г. Тя се връчва от Община град Добрич на пет години. Наградата има за цел да стимулира авторите за създаване на високо художествена и философски осмислена белетристика, утвърждаваща хуманизма и високите нравствени и естетически ценности, характерни за Йовковото творчество.

 

Носители на НЛН „Йордан Йовков" са: Дико Фучеджиев (1970), Емилиян Станев (1975), Илия Волен (1980), Петър Славински (1985), Ивайло Петров (1990), Николай Хайтов (1995), Марко Семов (2000), Антон Дончев (2005), Георги Мишев (2015) и Деян Енев (2020). Отличия за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство са получили:  Симеон Султанов (1985), проф. д.ф.н. Иван Сарандев (2000), Йордан Дачев и Атанас Цонков (2005), проф. д.ф.н. Светлозар Игов (2010), д-р Кремена Митева (2015) и проф. д.ф.н. Милена Кирова (2020).

Връчването на Националната литературна награда „Йордан Йовков“ и Отличието е естествен израз на почитта на добруджанци към големия творец и желание за стимулиране на съвременния литературен процес и културна среда.

 

Актуално

Община Добрич кандидатства с проекти за модернизиране и мерки за енергийна ефективност на 3 детски градини и 2 училища

31.01.2023

Общинския съвет на своето редовно заседание даде съгласие Община Добрич да кандидатства с 5 проекта по Механизма за възстановяване и устойчивост. Проектите на Община Добрич са за модернизация и въвеждане на мерки за енергийна...

Община Добрич кандидатства с проекти за модернизиране и мерки за енергийна ефективност на 3 детски градини и 2 училища
ВИЖ ДОБРИЧ
7.71° C облачно
Нагоре