Културни институти

 

ПРОФЕСИОНАЛНИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ
И
ЛЮБИТЕЛСКИ СЪСТАВИ С МЕЖДУНАРОДНА ИЗВЕСТНОСТ

***

 

БЪЛГАРСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР


За контакти:

Тел.: +359 58 603 349;605 458

0884 311 483

email: bkodobrich@abv.bg

 

Създаден е през 1968 година под името Толбухински камерен оркестър. В началото работи с гостуващите диригенти проф. Васил Стефанов, Константин Илиев, Добрич Петков, Васил Казанджиев и др. През 1972 година неговото ръководство поема Йордан Дафов с подкрепата на проф. Константин Илиев. Оркестърът се издига до един от най-добрите камерни ансамбли в страната. През този период, наред с многобройните си изяви в България, оркестърът осъществява и първите си турнета в Европа - Румъния, Полша, Чехословакия, Унгария, Холандия, Германия, Швеция, Италия, Франция и др. Гостуват изявени диригенти като Константин Илиев, Васил Казанджиев, Емил Табаков, Милко Коларов, Пламен Джуров и др. Като солисти се изявяват Минчо Минчев, Георги Бадев, Стойка Миланова, Антон Диков и др. През 1990 година оркестърът приема името Български камерен оркестър - Добрич. Продължава активната си концертна дейност като прибавя нова географска територия за изявите си - Азия. Паралелно с  това БКО развива активна звукозаписна дейност в БНР, Радио Франс, Шведското национално радио. Оркестърът концертира и в Испания, Япония и Южна Корея. От 1997 до 2001 година работи с диригентите Алексей Измирлиев, Евгени Димитров, Виктор Майер, Димитър Караминков.  През последните години са гостували като солисти Жени Захариева – пиано, Ангел Станков – цигулка, Йосиф Радионов- цигулка, Чуан ЮнЛи, Китай – цигулка, Венцислав Николов – виолончело, Людмил Ненчев – цигулка, Кремена Ачева – флейта, Йовчо Крушев – пиано, Евгения Дундекова – мецосопран, Илияна Селимска – сопран, Данчо Радевски - кларинет и др. В момента диригент на оркестъра е Алексей Измирлиев.

 


ДУХОВ ОРКЕСТЪР
За контакти:
Тел.: +359 58 602 017

     Духов оркестърОркестърът е създаден през 1963 година. Гостувал е с успех в Германия, Полша, Чехословакия, Холандия, Унгария, Русия и др. Носител е на отличия на Национални прегледи на духовите оркестри.

Солисти на оркестъра са били: проф. Сава Димитров, проф. Петко Радев, проф. Димитров Савов, проф. Марин Вълчанов, Анатоли Вапиров, Свилен Симеонов и др.

От създаването на оркестъра до 1993 година негов диригент е Иван Стоянов. От 1993 година и в момента диригент е Стоян Монов.

 

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ГРАД ДОБРИЧ


За контакти: ул. България № 14, Добрич 9300,
00359 58 602215 - директор
00359 58 602091 - уредници
http://dobrichgallery.org/

Художествена галерия Добрич - централен входХудожествена галерия - Добрич е музей за изобразително изкуство с богата експозиция от творби на български художници - живопис, графика, скулптура и обекти от хартия.
Намира се в пешеходната зона на Добрич, в която са съсредоточени културни инстути, търговски обекти, ресторанти и заведения. Сградата на галерията е в стил неокласицизъм и е от малкото запазени в града от 30-те години на 20 век. Тя е паметник на културата и един от 100-те национални туристически обекта в България. На два етажа, в 9 зали е постоянната експозиция на галерията, в която са изложени шедьоври на живописта, скулптурата и графиката от началото на 20 век до 90-те години.

Интерес представляват постоянните тематични колекции: 

„Златото на Добруджа"
вдъхновена от българските традиции и фолклор; творби на най-известните български художници от 20 век - Иван Мърквичка, Владимир Димитров - Майстора, Найден Петков, Светлин Русев и др. В картини и пластики е пресъздаден трудът на добруджанеца, сезоните на полето, плодовете на земята, ритуали и  празници.

Живопис от стилово многообразие - Димитър Арнаудов, Андрей Даниел, Димитър Киров,

Портрет на Жан Луи дьо Грено платно от 17 век,  красяло интериора в дома на наследниците на придворната дама на Фердинанд - графиня Ан дьо Грено - Станчов.

„Скулптура" - в бронз, дърво и камък в залата са подредени творби на едни от най-емблематичните скулптори за 80-те и 90-те години на 20 век - Альоша Кафеджийски, Ангел Станев, Иван Русев, Емил Попов, Михаил Шапкарев и др.

 „Хартията"
http://www.art-paper.org/
Eдинствената в страната колекция  творби от хартия e селектиранa в продължение на 10 години/1995 - 2005/, през които галерията е организатор на международни изложби и представя творческите търсения  на автори от България, Гърция, Корея, Хърватия, Словения, Франция, Испания, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова, Беларус, Румъния, Швейцария, Финландия, Унгария, Турция и др. eкспериментални работи от хартия като произведение на изкуството. Артистичност, въображение, експеримент характеризират творбите в постоянната експозиция, показващи превъплъщенията на хартията в пластики, инсталации, колажи и  ръчна хартия.

Графика
Постоянната експозиция "Графика" проследява развитието на българското графично изкуство отХудожествена галерия Добрич края на ХIХ век до наши дни. Включени са възрожденски щампи от фамилиите Карастоянови и Клинкови -  основатели на Самоковската гравьорска школа, творби на Васил Захариев, Николай Райнов, Веселин Стайков, Илия Бешков, Златка Дъбова, Любен Диманов, Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Румен Скорчев, Борислав Стоев, Мария Духтева и други съвременни автори. Чрез разнообразието на стилове и графични техники, експозицията илюстрира тенденциите на развитие на съвременната българска графика.

„Килиите" - пространство за изкуство - автентичните арестантски килии в сутерена на сградата, запазени от времето на функционирането й като съдебна палата и полицейско управление са „отворени" като експозиционно пространство за съвременно изкуство.

В три зали се организират временни изложби от фонда на галерията, гостуващи експозиции от галерии, творчески групи, културни центрове и др. Образователните програми са важна част от дейността на галерията. Обособено е пространство за работа с деца и ученици, наречено Работилница за въображение, в което те рисуват, колажират, играят и научават http://www.kids.dobrichgallery.org/

Информацията в експозиционните зали е на български и английски език. Колекциите са достъпни за хора с физически затруднения и възрастни.

ДЕТСКИ ХОР "МАЕСТРО ЗАХАРИ МЕДНИКАРОВ"
За контакти:
тел.: +359 58 602 477
        +359 58 602 489

Хорът е създаден през 1961 година. Негов основател и диригент до 2007 година e маестро Захари Медникаров - световноизвестен диригент, почетен гражданин на Добрич. От м. юни 2007 г. с Решение 57 - 7 от 26.06.2007 г. на Общински съвет град Добрич Детски хор носи името „Маестро Захари Медникаров". Днес главен диригент на хора е Елвира Пастърмаджиева, диригент - Росица Дурмушлийска и вокален педагог - Андреана Димитрова.  

Активното присъствие на този творчески колектив има много измерения. Носител е на златни медали и дипломи за високи художествени постижения от всички републикански фестивали на художествена самодейност, на І-ва награда от Х-я международен майски хоров фестивал във Варна, на две първи награди от международния конкурс за полифонична музика в Арецо - Италия, на І-ва и специална награда от ХХІV европейски младежки фестивал в Неерпелт - Белгия, на първа награда от хоровия конкурс на Би Би Си. С огромен успех хорът е гостувал в Чехия, Словакия, Германия, Русия, Италия, Белгия, Япония, Дания, Швейцария, Германия, Полша, Венецуела и др.
 

ХОР "ДОБРУДЖАНСКИ ЗВУЦИ"
За контакти:
Тел.: +359 58 602 477

     Хор
Хорът е един от ветераните на нашата хорова самодейност. Създаден е през 1901 година. С развитието му са свързани имената на И. Камбуров, Роман Спатаров, Атанас Бъчваров, Йосиф Душек и др. През 1952 г. на диригентския пулт застава маестро Захари Медникаров - световноизвестен диригент , почетен гражданин на Добрич. От 2007 г. диригент на Хор „Добруджански звуци" е Елвира Пастърмаджиева.

Богата е концертната дейност на хора в страната и чужбина - Румъния, Русия, Германия, Унгария, Италия, Англия, Гърция. Турция. Хорът е лауреат на всички републикански фестивали, носител е на международни награди от Арецо - Италия, Ланголен - Англия, Анталия Турция и др.ХОР НА УЧИТЕЛКИТЕ 
За контакти:
Тел.: +359 58 604 309

     Хор на учителките
     Хорът е създаден през 1966 година. За своето няколкодесетилетно съществуване хорът е завоювал изключителни успехи както в България, така и в чужбина. Лауреат е на ІІІ, ІV, V и VІ републикански фестивали, носител е на един сребърен и седем златни медали. По случай 1300 годишнина от създаването на българската държава хорът е награден с медал за заслуги към БНА. Завоюва втора награда и сребърен медал от международния майски хоров конкурс гр. Варна - 1985 г. и първа награда и "Сребърен делфин" от международния фестивал гр. Фивицано - Италия. Носител е на диплом от фестивала на хоровата самодейност "Техо" - Тетово, Македония. За 40 години творческа дейност хорът е изнесъл над 400 концерти в Добрич, страната и чужбина - Чехословакия, Русия, Полша, Италия, Словакия, Македония, Унгария, Франция, Португалия, Швейцария. Главен диригент на хора е Райко Тонев, а диригент - Маргарита Русева.


ПРОФЕСИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ
"ДОБРУДЖА"

За контакти:
Тел.: +359 58 601 666

     ansamble_dobrudja.
     Ансамбълът е създаден през 1954 година. Негова основна задача е да издирва, съхранява и популяризира фолклорното наследство на добруджанския край. В неговите програми са показани богатството от мелодии, песни, танци и фолклорни костюми, обединени от една осъзната автентичност. През повече от половинвековното си съществуване ансамбълът е изнесъл над 8100 концерта. 

     Ансамбъл "Добруджа" участва активно в концертния живот на страната. С голям успех е гостувал във Франция, Белгия, Русия, Великобритания, Австрия, Швейцария, Холандия, Германия и много други. Едно от последните успешни участия на ПФА "Добруджа" е във фестивала "Европалия". 
     
     Осъществената звукозаписна дейност увеличава многократно неговите почитатели. Главен художествен ръководител на ПФА "Добруджа" е Стоян Господинов.


ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ "ДОБРОТИЦА" И ДЕТСКА ТАНЦОВА СТУДИЯ „ДОБРИЧ“
ПРИ ОБЩИНСКИ МЛАДЕЖКИ ЦЕНТЪР "ЗАХАРИ СТОЯНОВ"

www.ycd.bg

 

 

 

 

 

 

Главен художествен ръководител:      Александър Александров 

Хореограф:                                                    Юрий Митев

Корепетитор:                                        Петър ГочевПредставителният танцов Ансамбъл "Добротица" и Детска танцова студия „Добрич“ са създадени през 1970 г. и заемат важно място в културния живот на Община град Добрич.

В своето творчество те представят българския фолклорен танц  с постановки от различните етнографски области на България - добруджанска, шопска, тракийска, северняшка, пиринска и родопска.

Цялостната им дейност е подчинена на една цел – да възпитават децата и младите хора в любов към богатия по ритъм български танц, музика и традиция. 

Ансамбъл "Добротица" и Детска танцова студия „Добрич“ разполагат с просторна и уютна танцова база.

В своята история ансамбълът и студията са отличени с призови места от многобройни фолклорни фестивали и конкурси в страната и чужбина и представят богатия си репертоар в над 2000 концерта.

 

     


ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "ЙОРДАН ЙОВКОВ"
За контакти:
Тел.: +359 58 605 313
        +359 58 605 412
Адрес: ул. "България" 5, Добрич 9300
e-mail: mailto:d.teatre_dobrich@mail.bg
         

     
     Драматичен театър ДТ "Йордан Йовков" е създаден през 1928 година. В близо 80-годишната му история е вграден животът на стотици майстори на сценичното изкуство. За 78 сезона са осъществени около 550 постановки, реализирани са над 17 000 представления пред повече от 5 000 000 зрители.
    
     Театърът е неизмеримо духовно богатство не само за град Добрич, но и за цяла България.

 

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР "ДОРА ГАБЕ"
За контакти:
тел.: +359 58 502 483
        +359 58 602 447

Театърът е професионален от 01.01.1963 година. Има реализирани около 140 постановки. ДКТ "Дора Габе" е участвал в международни фестивали и е носител на много награди. По-значими от тях са: ІV национален преглед на куклените театри в София - Първа актьорска награда, Варна 88 - "Златен делфин" за актьорско изпълнение и колективна награда на актьорите, Варна 96 - "Златен делфин" за актьорско майсторство на Е. Илиева и П. Петков. Театърът е изнасял представления в Хърватска, Мексико, Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Унгария, Испания, Русия.

 

ОБЩИНСКИ МЛАДЕЖКИ ЦЕНТЪР "ЗАХАРИ СТОЯНОВ"

гр. Добрич, пл. „Стария орех" 1, п.к.15
Т: 058 602 691; 058 600 148; 058 602 535

 

Е: info@ycd.bg  
www.ycd.bg

Младежкият център създава вдъхновяваща среда за артистични и творчески дейности за деца и млади хора.

Центърът предлага висококачествена инфраструктура, с подходяща архитектура и функционалност на залите, което създава перфектни условия за изява. Комплексните дейности и качествени услуги осигуряват приятен престой, включително и възможност за настаняване.

Дейностите на младежкия център са фокусирани върху децата и младежите, както и към работещи с тях.

Основни принципи при работата на центъра са иновативност, креативност, разнообразие, откритост, етичност и толерантност.

Младежкият център е открит през 1974 г. и продължава да надгражда дейността си и разширява предлаганите услуги, за да отговори адекватно на потребностите на целевите групи.

Младежкият център си партнира с младежки работни групи, училищни групи, културни организации, неправителствени организации, общински, държавни и международни структури/организации. Това води до взаимно обогатяване и предлагане на гъвкави и достъпни дейности, с отворен характер.

Младежкият център ежегодно реализира конкурси на различни теми, на регионално, национално и европейско ниво. Част от тях са:

  • Областен конкурс за карикатура „Смешното в училище в карикатури“
  • Областен научен конкурс „Науката на живо“
  • Областен конкурс за есе
  • Национален конкурс за рисунка дигитална живопис и графика „Моята България“
  • Европейски младежки поп-рок конкурс „Сарандев“ и др. 

Нашата мисия – да подкрепяме децата и младите хора, в процеса на тяхното развитие!

 

АРТ ЦЕНТЪР „ПАЛИТРА"
www.artcenter-palitra.com

Арт център Арт център „ПАЛИТРА" е създаден в края на 2001 година от Иван Иванов. Първоначално дейността на центъра е насочена само в областта на  съвременното танцово изкуство. През 2004 година се открива и студио за поп и рок изпълнители и така се дава старт на основната идея-създаване на институция, която да обединява всички сценични и музикални изкуства.От 2010 година арт центърът има нов дом с 3 танцови зали, концертна зала и 4 музикални кабинета,  което позволява дейността му да се развие максимално. Ежегодно в „Палитра" се обучават над 250 деца в студиата по модерен танц, класически балет, хип-хоп, брейк, артфотография, студия за поп и рок изпълнители, народно пеене и музикално студио. Организират се и курсове без възрастови ограничения по народни танци, тае бо, каланетика и степ аеробика, зумба фитнес.

Децата на „Палитра" са носители на над 150 награди от национални и международни конкурси и фестивали. Лауреати са  на международни фестивали в Италия,Франция и Гърция. Многобройни са и самостоятелните концерти  и участия в общоградски културни  прояви.

Благодарение на доброто партньорство с Община град Добрич, Арт център „Палитра" осъществи три проекта. Един от проектите е фестивал на българското хоро „За леса", който има амбицията да се провежда ежегодно с цел популяризиране на автентичния български фолклор.

Основните цели на професионалния екип от педагози и хореографи на Арт център „Палитра" е да разкрие и развие таланта, да възпита естетически вкус, да развие колективен дух и да осмисли свободното време на всяко дете чрез силата на изкуството.


ДРУЖЕСТВО НА ХУДОЖНИЦИТЕ - ГР. ДОБРИЧ
Председател: Божидар Тонев
 

Създадено е през 1964 година. В дългогодишната си дейност е организирало над 30 регионални художествени изложби, участвало е съвместно със СБХ - София в организирането и провеждането на биеналетата през 1968 и 1970 година и на общите художествени изложби "Земята и хората" през 1972, 1977, 1982 и 1987 г. в гр. Добрич. Организатор е на огромен брой участия на своите членове в самостоятелни, общи, специализирани, международни, групови и др. изложби, както и множество пленери.

ДРУЖЕСТВО НА ХУДОЖНИЦИТЕ "АТЕЛИЕ 13"
Председател: Христо Кралев

Дружеството на художниците "Ателие 13" е създадено през 1992 година. Реализирало е редица изложби в София - Галерия за чуждестранно изкуство, Пловдив - Градска художествена галерия, Варна - Градска художествена галерия, Албена - галерия "Стил".
Художниците от "Ателие 13" са представили 50 самостоятелни изложби в страната и чужбина, участвали са в организирани форуми (пленери) на пластичното изкуство. Дело на дружеството е пленерът в село Пиргово, Русенско.

СДРУЖЕНИЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ - ГР. ДОБРИЧ
Председател: Сашо Серафимов
9300 Добрич, бул. "25 септември" 44
Тел.: +359 58 603 531
0886 016163

Съществува от 1979 година и е продължител на литературния кръг "Класове". В него членуват над 35 автори на проза и поезия. Издава вестник за култура и животопис "Антимовски хан" (http://www.antimovski-han.org/).

ИЗЯВЕНИ КОЛЕКТИВИ ЗА
ЛЮБИТЕЛСКО ХУДОЖЕСТВЕНО ТВОРЧЕСТВО,
ЛАУРЕАТИ НА НАШИ И МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ И ФЕСТИВАЛИ


Дамска формация „Мистика" с диригент Росица Дурмушлийска
Фолклорна танцова студия "Добруджа" при ПФА "Добруджа" с главeн художествен ръководител Стоян Господинов
Фолклорен танцов ансамбъл "Добротица" и Детска танцова студия „Добрич" при Общински младежки център „Захари Стоянов" с главен художествен ръководител и хореограф Александър Александров, Хореограф Юрий Митев и Корепетитор Петър Гочев
Ансамбъл "Сборенка" при СОУ "Св. Климент Охридски" с ръководители  Асенка Кулева, Николай Манев и Светлин Куцаров
Младежки танцов фолклорен ансамбъл при ФСГ"Васил Левски" с ръководител Коста Георгиев
Състав за градски фолклор "Добрич" при Народно читалище "Йордан Йовков" с ръководител Валентин Славов
Клуб по спортни танци "Фантастика" с художествен ръководител и хореограф Здравко Даскалов
Клуб по спортни танци „Звезда" с ръководител Георги Петков
ЗТО "Алексия" с ръководител и хореограф  Севдалина Мавродиева-Нейкова
Студио за модерен балет  „Палитра"  с ръководител и хореограф Иван Иванов, хореограф-репетитор Ралица Енева, хореограф класически балет Светла Илиева
Музикално студио при Арт център „Палитра" с ръководител  и музикален педагог Анелия Иванова
Сдружение „Ръка за таланта" с вокален педагог Стефка Димитрова
Хип-хоп и брейк формация „TBA crew" при Арт център „Палитра"с треньор-хореографи Миглена Георгиева и Калоян Митев   
Оркестър "Начко" при Читалище "Романо дром"

 

ПРЕДСТАВИТЕЛНА ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА СТУДИЯ "ДОБРУДЖА"
Контакти:
тел: 0888 556 529
e-mail: fts_dobrudja@abv.bg

ПФТС Фолклорна танцова студия „Добруджа" е създадена през 1989 година с цел издирване, съхраняване, популяризиране, сценично претворяване, обучение на различни етноси  и развитие на българския фолклор, подготовка на кадри за Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа". В студията ежегодно се обучават 200 деца на възраст от 6 до 25 години от пет етноса - българи, турци, роми, украинци и руснаци.

Главен художествен ръководител и основател на студията е Стоян Господинов, хореограф Христо Христов, помощник ръководител Ирина Господинова, ръководител на оркестър Стефан Георгиев.

В репертоара на студията влизат 25 постановки от всички етнографски области на България, но преобладават танците от обичайно - обредния цикъл на Добруджа.

ФТС"Добруджа" е завоювала два пъти купата на Двореца на културата и спорта Варна от Коледно надиграване. Три пъти  е печелила купата от Европейския музикално-танцов фестивал в град Бьозел-Германия. Удостоена е със званието Представителна фолклорна танцова  студия от Националните прегледи на ЦИОФФ за България.

С огромен успех  гастролира в Германия, Испания, Унгария, Македония, Сърбия, Финландия, Русия, Румъния, Швейцария, Италия, Холандия, Турция, Франция, Украйна, Белгия, Англия, Португалия и др.

Досега студията е изнесла около хиляда концерта.

 

Танцов Комплекс "Алексия-Изида"
http://www.aleksia-izida-dobrich.com/


Танцов комплекс Школа по танци "Алексия" е създадена от Младежки дом - гр. Добрич през 1994 г. През 1995 г. става частна школа и е оглавена от Севдалина Мавродиева. През 2006 г. става член на Българска Танцова Организация и е пререгистрирана като Зонална Танцова Организация "Алексия"- Изкуство, Култура, Спорт.

Ежегодно в ЗТО"Алексия" се обучават над 300 деца в различни направления по съвременното танцово изкуство. Школата взема активно участие в културния и спортен календар на Добрич, страната и чужбина.

ЗТО"Алексия" е една от водещите школи в областта на съвременния танц и в частност дисциплината "Танцово шоу" (Showdance).

Хореографът на ЗТО"Алексия" - Севдалина Мавродиева и нейните възпитаници притежават колекция от над 260 дипломи и над 150 купи и медали от фестивали, конкурси и шампионати в България и чужбина. В редиците на ЗТО"Алексия" са първите и за сега единствени българи- финалисти на Световния шампионат по Шоуденс - гр. Риза, Германия.

През 2011 год. ЗТО"Алексия" отвори вратите на новият Танцов Комплекс "Алексия - Изида". Негов ръководител е Севдалина Мавродиева-Нейкова, която е и ръководител и хореограф на ЗТО "Алексия". Комплексът е една от най-добрите танцови бази в България. Предлага занимания по различни стилове танци за всяка възраст.

 

ДЕТСКИ МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР „ДЕЯ“

бул. „25-ти септември" 44, гр. Добрич

https://www.dmtdeya.com/

Детски музикален театър „Дея“  е създаден през 2014 г. 

Театъра създава детски мюзикъли, които обикновено са вдъхновени от приказки на  известни автори. Музикалният театър е един от най интересните и сложните  жанрове на изкуството, който включва в себе си няколко различни дисциплини - хореография, актьорско майсторство, сценична реч и пеене. По тази причина, всяко едно дете може да намери  своето място тук.

В театъра развиват таланта си над 150 деца от град Добрич на възраст от 5 до 18 години.

Със своите сценични изяви, театър „Дея“  завоюва много призови награди, купи и грамоти от всички национални и международни конкурси, на които са се явили. Творчеството на детски музикален театър „Дея“  е част от културния живот на град Добрич, също така представя спектаклите си и в други градове на големи сцени.

Това е резултат от безграничния талант и голямото желание, любов и трудолюбие, които децата и младежите от Детски музикален театър „Дея“ влагат по време на репетициите.  

Ръководител на театъра е Лана Анцаридзе, завършила Музикално училище, специалност „Пиано“, гр. Гомел, Беларус; Музикален колеж на изкуствата „Н.Ф Соколовски“ ,специалност „Хоров диригент“, гр. Гомел, Беларус; Белоруска Държавна Академия на Изкуствата, специалност „Актриса в Музикален театър“, Минск, Беларус. 

През 2019 г. е отличена с Награда „Млад творец“ Годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката.

 

БАЛЕТНА ФОРМАЦИЯ “MY DANCE”

гр. Добрич, ул. „Св.Св. Кирил и Методий“ 41, ет.2

FB: mydance.dancee

Балетна формация “My Dance” е създадена към Сдружение с нестопанска цел „За децата на Добрич“ през 2010 година. Формацията става член на Българска Мажоретна Асоциация през 2014 г., а през 2019 г. създава Шоу Денс Асоциация.

В “My Dance” се обучават деца на възраст от 4 до 18 години, разделени в четири възрастови групи. В дейността се включват изучаване на различни стилове танци /съвременни, характерни, класически, мажоретни, гимнастика и акробатика/, както и изяви на децата в общоградски мероприятия, национали и международни конкурси, европейски и световни шампионати.

Пламена Петрова е ръководител и хореограф на балетна формация “My Dance”  и съдия в няколко танцови дисциплини - IAM. Носител на 11 награди за хореография, награда за професионална работа с деца в областта на танците, медали за отлична работа като съдия, медал за най-млад треньор през 2015, десетки медали от танцови състезания в периода 2006-2016 година.

Балетна формация “My Dance” e четирикратен европейски шампион в 8 танцови категории в European Championship of Majorette – SPORT & European Cup – IAM  - Сегед, Унгария – 2015, Шиофок, Унгария – 2016, Албена, България – 2017, Опатия, Хърватия- 2018.

Балетната формация е носител на награди от национални и международни конкурси и състезания за танци – Бургас, Шумен, Русе, София, Варна, Албена, Лутраки/Гърция/. Носители на десетки призове и специални награди.

За 10 годишната си история БФ „My Dance” има над 100 купи за първо, второ и трето място в групови изпълнения и десетки медали за челни места в индивидуални изпълнения.

 

КОЛЕКТИВИ ЗА ЛЮБИТЕЛСКО ХУДОЖЕСТВЕНО ТВОРЧЕСТВО,КЛУБОВЕ И ШКОЛИ

Театрални - 7
Хорове и вокални групи - 24

Групи за градски фолклор - 3
Оркестри - 12
Танцови колективи и ансамбли - 21
Групи за автентичен фолклор - 25
Клубове и  школи  - 53
 

Общ брой участници - 3472

Актуално

ВИЖ ДОБРИЧ
-3.24° C предимно облачно
Нагоре