Доклад за работата на ОПБЖ град Добрич за 2022 г.

 

Във връзка с  изпълнение на програма на Общински съвет гр.Добрич за намаляване и контрол популацията на безстопанствените кучета на територията на Община гр.Добрич и провеждане на профилактични мероприятия обезпаразитяване и ваксинация срещу бяс през отчетния период  в общински приют за безстопанствени животни  са:

         1.  Заловени и настанени 400 броя безстопанствени животни

         2. Обезпаразитени за ектопаразити и ендопаразити   – 400 броя

         3. Ваксинирани за бяс – 220 броя.

         4. Кастрирани – 228 броя  

         5. Маркирани с ушни марки- 237 бр. животни

         6. Поставени микрочипове- 75 броя

         7. Осиновени животни от граждани – 74 броя

         8. Бездомни животни под надзор на граждани- 2 броя

         9. Върнати по местообитаване – 171 броя

Основната дейност на приюта е работа като кастрационен център с цел ограничаване на раждаемостта, стопиране увеличаването на популацията и постепенното и намаляване в следващите години. С предприетите мерки за кастрация в ОПБЖ през отчетния период е предотвратено раждането на голям брой нови бездомни животни.

  През 2022 година  година се наблюдава тенденция за нарастване на популацията от безстопанствени кучета.

 Причината за това е все по-големия поток на изхвърлени животни от селата, от дворовете и вилните места на територията на града и липсата на всякакъв контрол на гражданите развъждащи и изхвърлящи новородените животни.

Продължават случаите на изхвърляне и  изоставяне на едри и агресивни породи кучета, които в никакъв случай не могат да се причислят към безстопанствените, същите скитат на територията на града, пуснати и изоставени от стопаните си поради безотговорност, нежелание и липсата на възможност да ги отглеждат. Тези животни са без маркировка и няма възможност да се установи стопанина.Те са по-опасни, агресивни и по-малко социализирани. Повечето инциденти с агресивни животни възникват именно от тях.

 Все по-често се обработват  подадени от граждани сигнали за прибиране и лечение на  болни и умишлено наранени бездомни животни.

През изтеклата година дейността на приюта бе силно затруднена поради честите аварии и ремонти на автомобила. Превозното средство е силно амортизирано.

Материалната база в ОПБЖ е в много лошо състояние, без да са предприети адекватни мерки за отстраняване на несъответствията.

 

Важна част от работата на приюта са дейностите по обезпаразитяване на животните срещу ендопаразити и ектопаразити, ваксинацията против бяс. Тези дейности намаляват и предотвратяват разпространението на опасни за живота и здравето на хората заболявания.

 

 

 

04.01.2023г.

Гр.Добрич

                                                                                                                  Изготвил:…………………….

                                             Р-л отдел (д-р М.Тосева)

Актуално

Добрич отново ще бъде домакин на IV кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца по правилата на ФИА

09.06.2023

Четвърти кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца по правилата на ФИА ще се проведе в Добрич на 23 и 24 юни 2023 г. Организатори на спортното събитие са отново Община град Добрич, СБА Добрич и Пътна полиция Добрич...

Добрич отново ще бъде домакин на IV кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца по правилата на ФИА
ВИЖ ДОБРИЧ
24.68° C облачно
Нагоре