Доклад за работата на ОПБЖ град Добрич за 2014 г.

ДОКЛАД

за работата на ОПБЖ гр.Добрич

през 2014 год.

 

Във връзка с  изпълнение на програма на Общински съвет гр.Добрич за намаляване и контрол популацията на безстопанствените кучета на територията на Община гр.Добрич и провеждане на профилактични мероприятия обезпаразитяване и ваксинация срещу бяс през отчетния период  в общински приют за безстопанствени животни  са:

         1. Заловени и настанени 427 броя безстопанствени кучета и 17 броя котки

         2. Обезпаразитени за ектопаразити и ендопаразити   – 540 броя

         3. Ваксинирани за бяс - 337 броя.

         4. Кастрирани – 308 броя кучета и 17 бр.котки

         5. Маркирани са 330 бр. животни

         5. Осиновени животни от граждани – 35 броя

         6. Бездомни животни под надзор на граждани- 7 броя

         7. Върнати по местообитаване – 273 броя

Основната дейност на приюта е работа като кастрационен център с цел ограничаване на раждаемостта, стопиране увеличаването на популацията и постепенното и намаляване в следващите години. С предприетите мерки за кастрация в ОПБЖ през отчетния период е предотвратено раждането на около 2500 броя нови животни.

Общински приют за безстопанствени животни работи и изпълнява общинската програма четвърта година. За този период по голяма част от популацията на територията на Общината  е обхваната- кастрирана, обезпаразитена, ваксинирана и маркирана. Регулярно се провеждат целенасочени кастрационни кампании в “рискови” райони  с преобладаващо ромско население.

 През последната година се наблюдава тревожна тенденция- живущи в съседни общини да изоставят животните си на територията на нашата община с презумпция, че има два работещи приюта и има кой да се погрижи за животните. Изоставят новородени кученца в кашони, карат от село животни и ги пускат в междублоковите пространства, екипът е наблюдавал преминаващи автомобили изхвърлящи животни по околовръстните шосета на града и в близост до приюта, мигриращи некастрирани животни  непрекъснато пристигат от селата. Ежедневно се получават сигнали от граждани от Община Добричка, че има проблем в дадено населено място, идват и на място в приюта и искат да изоставят гледаните от тях животни, ако им се откаже,  просто ги пускат на края на града и те стават “наша общинска собственост”.

Екипът залавя тези животни, обработват се и се пускат на тириторията на нашата община, като по този начин увеличаваме популацията на безстопанствени животни вместо тя постепенно да намалява.Този проблем възниква поради неизпълняващите се програми на съседните общини и липсата на каквито и да е мерки от тяхна страна. Зачестиха случаите на залавяне на едри породи кучета / немски овчарки, каракачански овчарки, ротвйлери и пр./, които в никакъв случай не могат да се причислят към безстопанствените, да скитат на територията на града, пуснати и изоставени от стопаните си поради старост или нежелание и липса на възможност да ги отглеждат.Тези животни са без маркировка и няма възможност да се установи стопанина.Те са по-опасни, агресивни и по-малко социализирани. Повечето инциденти с агресивни животни възникват именно от тях.

Обрабатват се и подадени от граждани сигнали за прибиране и лечение на  болни и умишлено наранени бездомни животни /както кучета, така и котки/. Приети и обработени са 109  сигнала и жалби на граждани, като са предприети необходимите мерки за залавяне на  животните.

Важна част от работата на приюта са дейностите по обезпаразитяване на животните срещу ендопаразити и ектопаразити, ваксинацията против бяс. Тези дейности намаляват и предотвратяват разпространението на опасни за живота и здравето на хората заболявания.

 

 

 

06.01.2015г.

Гр.Добрич

                                                                                                                Изготвил:…………………….

Р-л отдел (д-р М.Тосева)

Актуално

Добрич отново ще бъде домакин на IV кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца по правилата на ФИА

09.06.2023

Четвърти кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца по правилата на ФИА ще се проведе в Добрич на 23 и 24 юни 2023 г. Организатори на спортното събитие са отново Община град Добрич, СБА Добрич и Пътна полиция Добрич...

Добрич отново ще бъде домакин на IV кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца по правилата на ФИА
ВИЖ ДОБРИЧ
26.09° C облачно
Нагоре