Фондация Лумос и Младежки център - Добрич награждават победителите в областния ученически конкурс „Децата с увреждания сред нас“

Фондация Лумос и Младежки център - Добрич награждават победителите в областния ученически конкурс „Децата с увреждания сред нас“ , снимка 1

На 11 декември от 11 часа във фоайето на Младежки център – Добрич ще се проведе церемония по връчване на наградите от областния ученически конкурс, в който взеха участие деца от Добрич, Каварна, Тервел и Шабла. Конкурсът е на тема „Децата с увреждания сред нас“ и цели да даде възможност на младите автори да споделят своите въпроси, мисли, преживявания свързани с децата с увреждания.     

27 деца се включиха със своите творби, затруднявайки журито да избере между толкова много достойни последователи на Йовков. „Темата за децата с увреждания не е лесна, тя провокира задаването на трудни въпроси, които не винаги имат еднозначен отговор. Въпроси, с които и възрастните се затрудняват. Ето защо сме толкова впечатлени от творбите на децата“. потвърждава Снежана Ванкова, ръководител на Лумос в Добрич.   

 

Всеки от нас е различен по свой собствен начин. Децата с увреждания са като четирилистна детелина, намерена в безкрайно поле от трилистни. - споделя Стефани Маринова, 17 години, от Добрич. „И досега се усмихвам, когато си спомня за тях. Защо ли? Отидох при тях с намерението да им помогна, а всъщност те ми помогнаха да осъзная кое е истински ценното в живота…“.

Нашето училище, трябва да изгражда не само подходяща архитектурно-достъпна среда, но и чисто човешка такава. В прогимназията срещнах приятелството на такава "различна" ученичка. И колкото пораствам, разбирам, че наистина тези деца трябва да са сред нас - не заради нещо друго, а заради силата на характера им, толерантността към обидите и стремежа да се докажат - пред околните и пред себе си.“ Марина Иванова, 15 години, гр. Тервел.

 

Журито с председател Сашо Серафимов - председател на Дружеството на писателите в Добрич и членове: Петранка Божкова – филолог, поет и член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти, Мария Методиева – филолог, председател на фондация „Св. Николай Чудотворец“ и Снежана Ванкова – социален педагог, координатор на Фондация „Лумос“ – Добрич избра тримата достойни победители, както и 4 поощрителни награди. Наградените са както следва:

 

1-ва награда: Марина Иванова, 15 г., гр. Тервел, СУ „Йордан Йовков“

2-ра награда: Елизавета Млечкова, 18 г., СУ „Стефан Караджа", гр. Каварна. 

3-та награда: Стефани Маринова ,17 г., ЧПГТП „Райко Цончев”, гр. Добрич.

4 поощрителни награди:

Преслав Пейчев, 18 г., СУ „Димитър Талев“, гр. Добрич.

Евгения Павлова, 18 г., СУ „Св. Климент Охридски", гр. Добрич

Дамяна Димова, 16 г., Езикова гимназия „Гео Милев“, гр. Добрич

Зорница Трифонова, 15 г., СУ „Асен Златаров”, гр. Шабла

 

Бележки към редактора

Лумос е международна неправителставена организация, създадена от Дж. К. Роулинг, за да помогне в реформирането на услугите за деца в неравностойно положение, като трансформира институционалната грижа в услуги, който дават възможност на семействата да останат заедно в общността. В момента 80% от предполагаемите 8 милиона деца, които живеят в сиропиталища или други институции, имат семейства. Мисията на Лумос се основава на десетилетия на научни изследвания, които показват, че институциите имат отрицателно въздействие върху физическото, емоционалното и интелектуалното развитие на децата. След едно десетилетие работа с правителства в Централна и Източна Европа, неотдавна Лумос започна дейност в Латинска Америка и Карибите с фокус върху Хаити, където повече от 30 000 деца, 80 % от които имат семейства, живеят в сиропиталища.

За повече информация за Лумос, посетете http://bulgaria.wearelumos.org/

Следвайте ни в Twitter: www.twitter.com/lumos

Присъединете се към нас във Facebook: www.facebook.com/lumos.at.work

Следвайте ни в Instagram: www.instagram.com/wearelumos/

Лумос гарантира, че 100% от публичните дарения отиват директно за финансиране на нашите проекти. За да научите повече за това или да направите дарение, вижте тук.

 

Нагоре