Тържествената заря проверка в памет на загиналите герои за свободата на Добруджа ще се проведе на 25 септември от 20.30 часа на сцената на площад „Свобода“

Тържествената заря проверка в памет на загиналите герои за свободата на Добруджа ще се проведе на 25 септември от 20.30 часа на сцената на площад „Свобода“, снимка 1

Тържествена заря проверка – Кулминация на тържествата, посветени на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България

Тържествената заря проверка в памет на загиналите герои за свободата на Добруджа ще се проведе на 25 септември от 20.30 часа на сцената на площад „Свобода“. В паметното събитие ще участват представителен духов оркестър и представителни блокове на Военноморските сили на Република България .

Тържествени ритуали през деня: 

Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан в съслужение с добрички духовници ще отслужат от 9.00 ч. панихида за загиналите за свободата на Добруджа във Военното гробище музей. Военният ритуал ще бъде изпълнен от почетен караул на Военноморските сили. 

От 17.00 часа с Военен ритуал на Паметника в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде открита обновената паметната плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война.

Монументът е открит на 8 септември 1969 г. Скулптори са Никола Богданов, Асен Попов и Йордан Гавраилов Паметникът представлява монументален ансамбъл, който включва скулптурна фигура на български войник, пилони – символ на разрушенията от войната, и паметна плоча, на която са изписани имената на загинали войници и офицери от Добруджа. До настоящия момент вписаните имена са 254. Благодарение на изследователската дейност на експертите от Регионален исторически музей и със съдействието на Министерството на отбраната на паметната плоча вече са изписани имената на всички 366 войници и офицери.    

 

Община Добрич организира транспорт – 8.30 часа пред Общински младежки център „Захари Стоянов“ за желаещите да участват в церемонията във Военно гробище музей.  

 

Нагоре