Коледен концерт на Мария Славова - орган и Красимира Султанова - цигулка

Коледен концерт на Мария Славова - орган и Красимира Султанова - цигулка, снимка 1

На 10 декември 2018 г. от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ заповядайте на класически коледен концерт.

In  dulci jubilo е първият стих от една средновековна рождественска песен, в която се казва “В сладка радост да възпеем Лежащия в своето сияние!” Това е надслова на органовия концерт, с който тази година ще отбележим два празника – единият е Рождество Христово, а другият е 30 годишнината от построяването на органа в град Добрич от немската фирма „Alexander Shuke Orgelbau”. В програмата са подбрани едни от най-представителните произведения за този инструмент, създадени през епохата на Барока. Концертът ще започне с емблематичната Токата и фуга в ре минор от Йохан Себастиан Бах, чието ултимативно начало е добре познато. Ще прозвучат широко популярните и обичани Ария от Бах и Канон от Йохан Пахелбел с участието на великолепната цигуларка Красимира Султанова. Несъмнено публиката ще бъде любопитна да чуе и музиката на друг интересен представител на северногерманската органова школа, какъвто е Винцент Любек, автор на малко, но извънредно ярки пиеси. Ще бъде изпълнена Преамбулум и фуга в ми мажор, характерна с типичната барокова патетика и реторична свобода.

 

Заповядайте на един органов концерт в духа на европейските коледни традиции.

 

ПРОГРАМА:

Йохан Себастиан Бах (1685-1750) 

 – Токата ре минор bwv 565

Йохан Себастиан Бах

- Три хорални прелюдии “In dulci jubilo”  bwv 608, bwv 729, bwv 751

 Йохан Пахелбел (1653-1706) 

 – Канон ре мажор

Винцент Любек (1654 –1740)

 – Преамбулум и фуга ми мажор

Йохан Себастиан Бах

 - Ария

Йохан Пахелбел

 – Шакона  в ре мажор

Йохан Себастиан Бах

– Соната сол мажор  bwv 1019

   I. Allegro

  II. Largo

  III. Allegro

  IV. Adagio

   V. Allegro

 

Вход свободен

 

Красимира Султанова е завършила е Музикална академия „Роберт Шуман“ в Дюселдорф, Германия при проф. Роза Файн. Цялото й семейство е отдадено на класическата музика. Концертмайстор е на камерен ансамбъл „Дианополис“ гр. Ямбол, концертмайстор и солист на „Симфониета дел арте“ Братислава. С голям успех се изявява и като солист на различни камерни формации с  активна концертна дейност в България и чужбина. Репертоарът й включва огромен брой произведения – солови и камерни от Ренесансовата епоха до Съвременността. Има богата звукозаписна дейност за фонда на много  наши и европейски издателства и реализирани  10 CD.  Член  на Баховото общество в Лайпциг.

 

Мария Славова е добре позната на публиката като концертиращ органист, пианист, корепетитор, музикален педагог и преподавател по пиано. Завършила е АМТИИ гр. Пловдив. Специализирала е орган при проф. Нева Кръстева. Участвала е в майсторски класове по орган на професорите: Карин де Пастел - Австрия; Рудолф Юнгвирт - Австрия; Кристоф Богон - Германия; Мартин Бьокер - Германия; Саймън Хардън - Великобритания; Ернст Вали -Австрия и др. Във възходящата й кариера има реализирани многобройни самостоятелни органови рецитали, както и участия в съвместни концерти със световноизвестни музиканти. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в гр. Сливен съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен. Активно участва в културния живот на родния си град Добрич с участия в музикални спектакли, тържествени церемонии и други събития под егидата на Община гр. Добрич.

 

 

Нагоре