Представяне на новия брой на списание "Антимовски хан"

Представяне на новия брой на списание "Антимовски хан" , снимка 1

Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич и Сдружение на писателите – Добрич представят новия брой на списание „Антимовски хан“ днес, 15 октомври, от 17.30 ч. в Дом-паметник „Йордан Йовков“

Заповядайте в Хана, уважаеми съграждани, за да се порадваме на гостите. А те са доста:
- 130 години от рождението на Дора Габе – една великолепна статия на д-р Кремена Митева, свързана с тайните на поетесата – рождената дата, версиите за името и, наследниците, които живеят днес в Монреал, Канада – в текст, документи и снимки.

- В съвместна публикация със сп. „Знаци“ отбелязваме 70 години от рождението на Йордан Кръчмаров със спомени и стихове, посветени на него. Но само при нас читателят може да прочете „Етюд за кибритена клечица“ – камерна пиеса, непубликувана досега, от Кръчмаров. 

- С два разказа и статия за него отбелязваме шейсетгодишнината на разказвача Красимир Бачков. В рубриката „Проза“ е и уважаваната Здравка Ефтимова.

- В статията „Случаят Светлозар Игов и други  „недостоверни” случаи… “ Евелина Белчева е описала своите разхвърлени спомени, появили се след прочита на „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов“, анкета с Антония Велкова-Гайдаржиева, Велико Търново: Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, 2017./Опасно четиво/

- За един голям, но не много известен български художник – Петър Дачев, говорят д-р Кремена Митева и Магдалена Трифонова, както и за книгата „Петър Дачев и Истанбул“ от проф. д-р Хюсеин Мевсим – литературен, историк, поет и преводач, преподаващ в Анкарския университет. В Дома на Йовков има и изложба на художника.

И разбира се поезия от Лили Качова, Красимир Йорданов, Светла Илиева и Хилил Карахан в превод на Кадрие Джесур.
А в рубриката „Кукуряк“ Александър Белчев ще ви разсмее с действителни случки.

 

От главния редактор на списанието

Нагоре