Паметна плоча на загиналите от 7-ма Рилска дивизия предлага да се изгради кметът.

Паметна плоча на загиналите от 7-ма Рилска дивизия предлага да се изгради кметът., снимка 1

На 14 август 2018 г. кметът на Добрич Йордан Йорданов представи пред Областната комисия „Военни паметници“ проект за изграждане и поставяне на Паметна плоча на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия. „Една от основните задачи на всеки добруджанец е опазването на  историята на родния край и предаването й на поколенията“, каза той. Намерението на Общината е този паметен знак да бъде поставен през месец септември 2018 г. в рамките на тържествените прояви по повод отбелязването на годишнината от Добричката епопея и Деня на Добрич.

Идейният проект предвижда плочата да бъде от полимер бетон. На нея ще бъдат изписани имената на 62-ма военнослужещи, които са загинали в Добричката епопея или са починали в последствие от раните си.

Квартал „Рилци“ в Добрич носи името на пехотната дивизия и именно там, на фасадата на НЧ „Пробуда“ е най-подходящо място за поставянето на плочата. Читалищата винаги са били и ще бъдат огнище на родолюбивия български дух, сборно място за млади и стари. По този начин всички поколения ще имат възможност да видят и почетат имената на хората, загинали в името на България за освобождението на Добрич и Добруджа.  

Нагоре