Община Добрич ще отбележи Световния ден на недоносените деца – 17 ноември

Община Добрич ще отбележи Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, снимка 1

Световният ден на недоносените деца ще бъде отбелязан от Община Добрич на 17 ноември. По този повод на тази дата ще светне в лилаво сградата на Дом-паметника „Йордан Йовков“. Инициативата е на отделението по неантология към Многопрофилната болница в Добрич с подкрепата и съдействието на общината. По този начин ще бъде изразена съпричастността към недоносените бебета и техните семейства. В болницата в Добрич до момента са родени 101недоносени деца, от които 49 са момиченца и 52 са момченца. От тях 2 момченца и 1 момиченце са починали. По традиция в този ден в отделението се организира среща с недоносени деца, родени в нашата болница.

По данни от 2012 година над 15 млн  бебета се раждат преждевременно всяка година, а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн. бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения.

В България статистиката също е изключително тревожна – над 6 хиляди бебета годишно се раждат твърде рано. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден.

Тази статистика е причината за това да съществува Световен ден на недоносеността – 17 ноември. Ден, в който вниманието да бъде насочено към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца. Но за да се намали броят на преждевременните раждания, за да се намали броят на смъртността сред недоносените бебета и да се намали процентът на уврежданията сред недоносените – е необходимо да се говори за проблемите и хората, както и специалистите да бъдат възможно най-информирани.

Нагоре