Връщане на данъци от чужбина – истини и лъжи

За огромно мнозинство от гражданите, темата данъци е, меко казано, неприятна. Самата идея да имаме нещо общо с тях, особено с плащането им, ни отблъсква. Допълнителен проблем са и сложните процедурни форми, които често бъркаме. Поради тази причина, с най-голяма охота приемаме идеята, ако е възможно разбира се, да избегнем тяхното попълване. Така обаче, унищожаваме и шансовете да върнем данъците си от чужбина. В много от страните, в които емигрират наши сънародници, уреждането на данъци не е задължително, освен ако данъчната администрация на конкретната страна изрично не го изисква(напр. във Великобритания или Ирландия). Но си струва да си направите този труд, тъй като много често служителят има право да възстанови значителна част от надвнесените си данъци. Важно е да съберете всички необходими документи както от работодателят си, така и от самата страна: удостоверение за получени доходи, фишове за заплата, социално-осигурителен номер и т.н.

Звучи абсурдно, но други причини да пропуснете възстановяване на дължимите ви данъци са чисто и просто невежество и погрешни схващания за самата процедура. Сега ще се опитам да обясня всичко това по-подробно. Ето някои от най-често срещаните проблеми, свързани с възвръщаемостта на данъците от чужбина.

1.Възстановяване на данъци от чужбина е законно

Истина. Тази практика произтича и зависи от прилаганите данъчно-осигурителни разпоредби в страната. В повечето държави е налице задължението да се подава данъчна декларация в края на финансовата година(която в много случаи съвпада с календарната година), а възстановяването на данъците след това е само част от  цялостната процедура по отчитане на данъците върху дохода. Изплащанията се осъществяват от съответната данъчна служба и не засягат работодателя.

2. Не е нужно да плащате данъци в България, ако вече сте ги платила в чужбина

Истина. По-голямата част от страните, в т.ч. и България, сключват двустранни споразумения помежду си с цел избягване на двойното данъчно облагане. Ако сте наето лице, в повечето случаи страната, където работите, ще облага дохода, който получавате на нейна територия. Именно част от данъците, по този обложен доход, можете да си върнете, когато приключите своята заетост.

3. Кандидатстването за връщане на данъци от чужбина е с цел да се избегне плащането на други данъци

Лъжа. Възстановява се само надвнесения ДОД (Данък общ доход). Ако данъчната служба върне вече платения данък, това означава само, че той не надвишава минималното ниво на необлагаем доход.

4. Възстановяването на данъци от чужбина може да ни лиши от социално осигуряване и от възможност за по-нататъшно законно назначение

Лъжа. Удръжките на работодателя от заплатата на служителя се състоят в авансово заплащане на ДОД(Данък общ доход) и социални осигуровки. Можете да кандидатствате само за връщане на надвнесения ДОД. Вноските за социално осигуряване не подлежат на връщане. Това означава, че процедурата по възстановяване няма нищо общо с правото на пенсия и др. Освен това процесът е напълно законен и не влияе върху условията за наемане на работа в страната за в бъдеще.

5. Нямам право на възстановяване

Истина и лъжа. Информация за платения данък трябва да се съдържа в получените от работодателя документи за заплата. Върху тях, в допълнение към изплатената сума, трябва да има също данни относно направените отчисления. Можете сами да проверите дали ви се дължат данъци. Най-лесният начин е да използвате безплатните за употреба в интернет "Данъчно-възстановителни калкулатори". За да получите приблизителен резултат просто попълнете полетата.

6. Уреждането на данъците изисква специфичен набор от документи

Истина. Списъкът с необходимата документация зависи от съответната държава. На първо място това са предимно документи, предоставени от работодателя на служителя, които доказват доходите и платените данъци. Също така трябва да попълните данъчна декларация, която от своя страна зависи от държавата в която сте назначени.

Ако нямате нужните документи или не се чувствате уверени в сферата на данъчното облагане, можете да използвате услугите на професионална фирма или счетоводна къща.

7. Българите не могат да върнат данъците си от чужбина

Лъжа. Връщането на данъците от обложените доходи може да се направи след като се върнете в страната. Възможно е дори да кандидатствате за възстановяване, ако сте работили не само през изминалата една година а през последните пет, както е например в Обединеното кралство. Всичко това може да направите самостоятелно, но е за предпочитане да използвате помощта на професионален посредник.

Ако не сте опитали да върнете данъците си от чужбина по някаква причина, направете го сега! Може би не е твърде късно. Имате шанс да възстанови парите си. Не ги оставяйте на чуждестранната хазна!

Author: www.rttax.com - Връщане на данъци от чужбина

Актуално

Детска млечна кухня гр. Добрич ще предлага възможност за регистрация и заявки по електронен път

26.05.2023

На пресконференция днес бе представена пред местните средства за масова информация новата електронна услуга „Виртуална кухня“, която въвежда от 5 юни 2023 г. Община град Добрич. Абонатите на Детска млечна кухня в гр....

Детска млечна кухня гр. Добрич ще предлага възможност за регистрация и заявки по електронен път
ВИЖ ДОБРИЧ
14.53° C предимно ясно
Нагоре